Compound of recurve kruisboog?

Veel mensen vragen ons naar de verschillen tussen een recurve kruisboog en een compound kruisboog. We leggen je graag de verschillen, de voordelen en nadelen van deze twee soorten kruisbogen uit.

Wat is een recurve kruisboog?

Recurve kruisboogEen recurve kruisboog is een soort kruisboog waarbij de pijl wordt aangedreven door het opspannen van de latten die bij het afvuren in de oorspronkelijke stand terug buigen. Of eenvoudiger, een pijl en boog die overdwars op een kolf is gemonteerd. Het systeem bestaat enkel uit latten of één lat (boog), een pees, en afvuurmechanisme en een kolf.

 

  

 

Wat is een compound kruisboog?

compound kruisboogEen compound kruisboog is een soort kruisboog waarbij de pijl wordt afgeschoten door middel van het opspannen van de latten en en afrollen van de katrollen. Door de katrolwerking treed een versnelling op bij het afvuren van de pijl. De werparmen zijn stijver en vaak compacter dan bij een recurve model.  

Voordelen recurve kruisboog

Een recurve kruisboog is een eenvoudig en degelijk systeem met een minimum aan bewegende delen. Hierdoor is het systeem minder gevoelig voor storingen. Een ander voordeel is het feit dat je bij deze kruisbogen zelf in enkele minuten een pees kunt vervangen. Sommige duurdere recurve kruisbogen zijn stiller dan compound versies.

  • vaak lichter van gewicht
  • weinig bewegende delen
  • eenvoudig zelf pees vervangen
  • soms stiller dan compound bogen

Voordelen compound kruisboog

Een compound kruisboog kan bij een lager trekgewicht een hogere pijlsnelheid behalen. Een compound kruisboog is vaak compacter (minder breed) dan een recruve model. Vanwege de veelvoud aan bewegende delen zijn compound bogen gevoeliger voor storingen en vergen ze wat meer onderhoud. daarnaast kun je bij de meeste compound modellen niet zelf de pees vervangen. Hiervoor is speciaal gereedschap en kennis voor nodig.

  • compacter
  • hogere pijlsnelheden bij lager trekgewicht
  • meer onderhoud/gevoeliger voor storing
  • meestal niet mogelijk om zelf pees te vervangen

Nieuwe trend

De afgelopen jaren zagen we dat de professionele schutters vaak kozen voor een krachtige compound kruisboog. Het laatste jaar zien we dat veel mensen weer kiezen voor een krachtige recurve kruisboog. Dankzij nieuwe materialen is onder andere Excalibur kruisbogen er in geslaagd om recurve kruisbogen te maken die net zo krachtig zijn als compound versies en die relatief smal zijn door het gebruik van nieuwe materialen in de latten.Wil je weten wat het beste bij je past? Neem dan gerust contact met ons op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.