Hoe hard schiet een kruisboog?

Veel mensen vragen ons hoe hard een kruisboog nu eigenlijk schiet. Daarnaast onderschatten veel mensen de kracht van een kruisboog. Daarom leggen we graag uit hoe hard een kruisboog schiet.

Kruisboog is een wapen

Allereerst dien je je te beseffen dat kruisbogen eigenlijk wapens zijn. Geen speelgoed dus. Een kruisboog is al vele eeuwen geleden gemaakt als wapen in de strijdt tussen legers. Tegenwoordig worden kruisbogen voornamelijk gebruikt voor de jacht en voor de hobby. Er zijn uiteraard speciale legereenheden die  nog beperkt gebruik maken van kruisbogen voor militaire doeleinden.

Hoe krachtig?

Een kruisboog is vele malen krachtiger dan bijvoorbeeld een luchtbuks. Altans de schade die je aanricht met een pijl is groter dan die van een 4.5 mm of 5.5 mm kogel. Er word namelijk veel meer energie overgedragen. Schiet je met een gemiddelde luchtbuks per ongeluk in je voet, dan kun je naar de dokter om het kogeltje er uit te laten peuteren. Dan komt het wel weer goed met je voet. Schiet je met een kruisboog in je voet, dan gaat de pijl er dwars doorheen en zit je letterlijk aan de grond genageld.

Hoe ver?

Met een kruisboog van 150 LBS schiet je zeker 100 tot 150 meter ver als de pijl onderweg niets tegenkomt. Let dus altijd op wat er achter je doel is. Mocht je mis schieten, vliegt de pij nog wel een eind door. Hoe ver je zuiver kunt schieten hangt af van de boog, de pijlsnelheid, de aandrijflengte (power stroke) en de pijlen. Over het algemeen kunnen we stellen dat je met een 150 LBS recurve een meter of 35/45 zuiver schiet en met en zwaardere compound tot wel 180 meter ver. Uiteraard hangt het een en ander ook af van de vaardigheden van de schutter!

Pijlsnelheid

De pijlsnelheid van een kruisboog wordt aangegeven in FPS. Feet per second. Oftewel, hoeveel feet schiet een boog per seconde. Wij rekenen het graag om naar KM per uur. Een recurve kruisboog met 265 FPS schiet dus 290 Km/h. Zwaardere kruisbogen gaan wel tot 414 Km/h. Hoe hoger de pijlsnelheid, hoe langer de baan van de pijl vlak is en hoe verder je kunt schieten.

Inslagkracht

De inslagkracht van een kruisboog is hoog. Er wordt veel energie overgedragen. Schiet je op 30 meter op een boom? Dan heb je een hamer en een beitel nodig om de pijl uit de boom te halen. Slecht voor je pijl en sneu voor de boom. Schiet dus altijd op een veilige afstand, op een veilig terrein en op een veilig en speciaal doel!

19 reacties op “Hoe hard schiet een kruisboog?

 1. eric zegt:

  wat betekend lbs is dat de snelheid en kan je met een pistoolboog ook iemand zwaar verwonden of doden ? ik heb een doel met erachter een hooibaal is dit genoeg of gaat hij daar nog doorheen want dan zit ik in het tuinhuisje ook heb ik over twee maanden terug nog een pistoolboo gekocht welke spanmiddelen zijn daar goed genoeg voor ik denk de shotgun want met de hand trekken is niet te doen , ook wil ik vragen moet de pees ingewaxt worden als hij opgespannen is of als hij gewoon in ligstand ligt ? groetjes eric

  • Y.L zegt:

   Hallo,
   Ik ben niet van deze site maar ik weet een hoop over wapens en natuurkunde ivb met hobby, baan en opleiding.
   Lbs is een afkorting for de engelse pond, met kruisbogen wordt daarmee de spankracht bedoelt. 1 pond is 0,45 kilo. Als je een kruisboog van 150lbs hebt betekent dat dus dat de kruisboog spannen net zo zwaar is als het tillen van een object van 67,5 kilogram met het gewicht verdeelt op de dikte van het koord(Als er meer gewicht op een kleinere oppervlakte leunt voelt het veel zwaarder aan dus onderschat het niet, koop zowiezo een spanhulpmiddel).
   Hoe groter de spankracht(want dat is de kracht die daadwerkelijk wordt overgebracht naar de pijl) en hoe groter de baan die de pijl aflegt in de kruisboog(als de baan langer is versnelt hij langer) des te meer kracht er wordt overgebracht van de boog naar de pijl.
   150lbs is wat de gemiddelde kruisboog heeft en dat is meer dan genoeg om een mens of zelfs een hert mee uit te schakelen. Wees dus altijd voorzichtig met wie naast je staat en wat er achter je doelwit staat.
   In ieder geval, lbs is in principe 1 van de 2 belangrijke factoren die bepaalt hoeveel kracht achter de pijl zit, als je wil weten hoe hard de pijl precies gaat kijk dan naar de FPS of km/h.
   De pees moet gewaxt worden als de pees op de kruisboog zit zodat hij minder snel verslijt. Het beste is om dit te doen iedere keer nadat je hem hebt gebruikt, als je dit doet gaat de pees heel lang mee.
   Op antwoord op je eerste paar vragen nog, een 80lbs kruisboog is dodelijk tot op ongeveer 20-25 meter. Op grotere afstand kan hij nog steeds voor grote verwondingen zorgen. En een hooibaal is echt niet genoeg. Ik dee dat in het begin een keer toen ik er nog weinig verstand van had en toen ging hij dwars door de baal EN de schutting die er achter stond. Ik raad aan het op een weiland te doen(Of in een grote achtertuin) met een paar stevige planken op elkaar, dan penetreert hij waarschijnlijk alleen de eerste 1 of 2.
   Ik hoop dat dit geholpen heeft.

   Groeten,

   Een mede-wapenliefhebber ;p

   • Kale zegt:

    Onderschat het pistoolkruisboog niet, deed ik eerst wel tot ik voor de gein voor een geeltje een 50lbs’je haalde. De aluminium pijltjes blijven gewoon zitten in de huiskamermuur vanaf een metertje of 10.

 2. admin zegt:

  Beste Eric,

  LBS staat voor het aantal ponden dat nodig is om de boog op te spannen. Hoe hoger dat getal is hoe krachtiger de kruisboog zal zijn.

  Een kruisboogpistool is is zeker niet ongevaarlijk. Zeker de shotgun is net zo krachtig als een 150 LBS geweer model. U hebt een degelijk doel nodig of enkele hooibalen achter elkaar. Voor wat btreft de peeswax: het gedeelte dat over de rails loopt dient ingevet te zijn om slijtage tijdens het schieten te verminderen. Dus niet de hele pees.

  Met vriendelijke groet,

  Jeroen

 3. Raoul zegt:

  Hallo ik heb een vraag ik heb een boog van 22 lbs ( de hunger games boog replica) maar ik ga een nieuwe boog kopen ik weet niet wat voor een boog alleen ik wil een houten ruiterboog of recurveboog hij moet verschillende lagen hebben en zwaarder dan 22 lbs zijn wat voor een boog miet ik kopen?

  Alvast bedankt

  • HJ zegt:

   Hallo Raoul,

   Dat is een lastige vraag. Hoe oud ben je en hoe lang ben je?

   Een recurve boog is een hele andere boog dan een ruiterboog. Bij een Ruiterboog is de lengte veel minder belangrijk en kan 30 LBS een prima trekgewicht zijn omdat het zwaartepunt veel meer aan het einde van de treklengte zit dan bij een recurve boog.

 4. René zegt:

  Kunnen met een kruisboog pijlen van verschillende lengtes afgeschoten worden?
  Bij de afbeelding van de Sanlida Hawk of the Forest 2 staan korte pijltjes.
  Kunnen hier ook langere pijlen mee afgeschoten worden?
  Ik ben nog een leek

 5. Kruisboogspecialist Jeroen zegt:

  Hallo René,

  Er zijn verschillende lengte’s aan pijlen. Welke pijllengte het beste is, is afhankelijk van de kruisboog die je kiest. De twee modellen die jij noemt, zijn in Nederland niet toegestaan vanwege de kogelfunctie. We verkopen die ook niet.

  Met vriendelijke groet, Jeroen

 6. Kale zegt:

  Dan heb ik ook nog wel een vraagje,

  Heb al een tijd erg veel plezier met mijn pistoolkruisboog. Nu wou ik ook is gaan kijken voor een handboog alleen is het me opgemerkt dat handbogen een veel lagere lbs hebben dan de kruisbogen. Betekend dat ook dat een handboog in principe ook minder krachtig is? Of compenseert de grotere pees van een handboog dat? Moet ik dan naar een 50lbs handboog zoeken als ik wil dat deze ongeveer even krachtig schiet als mijn 50lbs kruisboogpistool, of is zo een vergelijking niet reëel? Zoniet hoeveel lbs zou een recurve handboog ongeveer moeten hebben om minimaal even krachtig te schieten als een 50lb kruisboog??
  MVG

  • Kruisboogspecialist Jeroen zegt:

   Hallo,

   Leuk om te horen dat het kruisboogpistool goed bevalt. Het pondage (LBS) zit bij handbogen inderdaad anders in elkaar.

   1 de pijlen zijn veel langer
   2 de pijlen worden over een langer traject aangedreven
   3 je moet de boog op spanning zien te houden tot aan het schot

   Mijn eerste recurve handboog was een boog van 22 LBS. Daar schoot ik wanneer ik schuim omhoog schoot, 156 meter er mee. De meeste volwassen mannen beginnen met een boog tussen de 24 en 30 LBS bij een recurveboog. Het beste kun je bij ons langs komen om een boog te testen. We kunnen dan uitmeten hoe zwaar je boog moet zijn, hoe lang en welke pijllengte je nodig hebt. Dit is afhankelijk van jouw lengte, de lengte van je armen en jouw kracht. Je kunt meer lezen op onze website..

   Met vriendelijke groet, Jeroen

 7. Kevin zegt:

  Ik ga binnenkort waarschijnlijk jullie mankung pistoolkruisboog (het cobra model) bestellen maar voor ik wil er extra pijlen bijkopen kan ik het beste alluminium of kunstof pijlen nemen?

 8. Kruisboogspecialist Jeroen zegt:

  Hallo Kevin,

  De kunststof pijlen zijn wat goedkoper en schieten gewoon goed. Omdat je iets flexibel zijn, gaan ze lang mee. De aluminium pijlen zijn niet flexibel. Hierdoor schieten ze wat harder, maar kunnen ze wel verbuigen.

  Groeten,
  ^Jeroen

 9. Guido vam Dam zegt:

  Zijn er ook pijlen waarvan de punt beschermd kan worden met een bolletje of iets dergelijks. Alleen om als beginner het schieten zelf veilig te oefenen op een strobaal en niet om een specifiek doel te raken.

  • Kruisboogspecialist Jeroen zegt:

   HAllo Guido, Nee die zijn er eigenlijk niet. Ik weet wel dat mensen kurken van wijnflessen uitboren en over de scherpe punt heen schuiven. Maar dat kan alleen als de pijl voldoende uitsteekt bij de boog. Ook dan gaan de pijlen nog steeds gevaarlijk hard.

 10. 7erdi zegt:

  Hallo, mijn kruisboog 150 lbs staat altijd opgespannen op z’n standaard als ik niet schiet. Is dat slecht? Verliest ie dan op den duur kracht? Ik heb zelf het idee dat ie nu, na 3 maanden iets minder kracht vereist bij het spannen. Maarja, elke keer de pees loshalen is ook zo wat…

  • Kruisboog Specialist Jeroen zegt:

   Hallo Ferdi, je kunt de pees gewoon op de kruisboog laten zitten. Opgespannen bewaren als in met de pees achter de trekker gereed om te schieten is geen goed idee.

   • 7erdi zegt:

    Thanx! Nee, hij staat zeker niet schiet-klaar opgespannen. Lijkt me niet slim. En sowieso staat ie achter slot en grendel. Grtx!

 11. Malger Staphorst zegt:

  Goeden dag. Ik maak zelf kruisbogen. Ik heb formule voor uitrekenen van de snelheid naar mps.
  Heb nu een pistool kruisboog gemaakt met trekafstand van 11,5cm en gewicht bold van 9,6gr dan schiet hij toch 55mps De trekkracht is 16kg = 40lbs. Is dat krachtig ? Hij is gemaakt met grenen kolf en 4 stukjes van een oude handzaag als boog ik maak trekker systeem ook zelf en gebruik stukje fiets remkabel als pees.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.