Een professionele kruisboog kopen

Veel mensen stellen ons de vraag wat een professionele kruisboog is, aan welke eisen deze moet voldoen en welke je dan het beste kunt kopen. Graag vertellen we je er wat meer over.

Kracht

Een professionele kruisboog hoeft niet direct de meest krachtige kruisboog te zijn. Zaken als betrouwbaarheid, accuraatheid en een lange levensduur zijn vaak belangrijkere afwegingen. Toch kunnen we stellen dat de meeste mensen die op zoek zijn naar een dergelijke kruisboog kiezen voor een pijlsnelheid van 350 FPS of meer. Hierdoor heb je beschikking over meer dan voldoende kracht om op de lange afstand zuiver te schieten. Ook zal een kruisboog met een hogere pijlsnelheid op de korte afstand zuiverder en constanter schieten.

Accuraat

Over het algemeen schieten recurve kruisbogen over een langere tijd constanter dan de meeste compound kruisbogen. We zien dat na een 300 schoten de meeste compound modellen iets in zuiverheid teruglopen. Dit heeft te maken met de rek op de pees maar vooral op de kabels. Hierdoor lopen de cams vaak iets minder synchroon dan bij aanschaf. Het vervangen van de pees/kabels of het opnieuw stellen van de timing zorgt ervoor dat deze weer accurater gaat schieten. Bij bijvoorbeeld Excalibur kruisbogen (recurve) zien we dat deze vaak na 1000 schoten of meer nog zeer zuiver schieten.

Accessoires

Ook de kwaliteit van de accessoires is uitermate belangrijk bij een professionele kruisboog. Bij de meeste Aziatische modellen zijn de bogen zelf goed in orde, maar de accessoires van wat mindere kwaliteit. Dit is om de prijs te drukken. Met name de kwaliteit is zeer belangrijk. Een goede kruisboog met een minder goede richtkijker zal nooit goed schieten. Bij de A-merken zoals Excalibur, Barnett, Horton, Styker, Ravin en TenPoint zit het met de richtkijkers wel goed. Door een betere kijker op een wat goedkopere kruisboog te zetten, wordt deze vaak een stuk zuiverder. Wij informeren je hier graag over.