Het schieten met een kruisboog is natuurlijk heel erg leuk om te doen. Toch gelden er een aantal wetten/regels en spelregels waar je je aan moet houden. Deze zijn nagenoeg vergelijkbaar met het bezit en het gebruik van een luchtbuks.

Dit is slechts een korte samenvatting. Je dient er zelf voor te zorgen op de hoogte te zijn van de actuele wetgeving en je daar aan te conformeren.

Aanschaf Kruisboog

In Nederland is de aanschaf van een kruisboog of pistoolkruisboog legaal voor een ieder van 18 jaar of ouder. Je hebt hier dus geen vergunning voor nodig en er is ook geen sprake van registratie. Wel zijn er natuurlijk een aantal spelregels waar je je aan moet houden.

Vervoer

Tijdens het vervoer mag je kruisboog niet direct beschikbaar zijn voor gebruik. Je dient deze dus in een tas of koffer te vervoeren en de kruisboog mag niet opgespannen (schietklaar) zijn. Je dient de pijlen gescheiden van je kruisboog te vervoeren. TIP: Met een setje handboeien kun je je kruisboog veilig op slot zetten. Je plaatst één ring om de voetbeugel en de andere om de pees. Zo kan hij niet opgespannen worden.

Gebruik

Een kruisboog mag alleen gebruikt worden op eigen (besloten) terrein (mits het veilig kan) of bij een daartoe bestemde vereniging. Gebruik op openbaar terrein zoals bijvoorbeeld een bos is niet toegestaan. Jagen met een kruisboog is in Nederland niet toegestaan.

Veiligheid

Kruisbogen zijn krachtige wapens en zeker geen speelgoed. Houd de veiligheid van de gebruiker en mogelijke omstanders altijd in acht. Richt nooit op personen en dieren. Zorg dat je kruisboog niet op scherp staat indien je deze niet direct gaat gebruiken. Ga niet zelf klussen aan je kruisboog of pijlen. Gebruik je kruisboog nooit onder invloed van drank, drugs of medicijnen.

Pijlen met geslepen zijden (broadheads) zijn in Nederland niet toegestaan en worden niet door ons verkocht.