Graag informeren wij u over de Nederlandse wetgeving omtrent het bezit, gebruik en aankoop van een Kruisboog. Dit is slechts een korte samenvatting. U dient er zelf voor te zorgen op de hoogte te zijn van de actuele wetgeving en u daar aan te conformeren.

Aanschaf Kruisboog

In Nederland is de aanschaf van een kruisboog of pistoolkruisboog legaal voor een ieder van 18 jaar of ouder. Je hebt hier dus geen vergunning voor nodig. Wel zijn er een aantal spelregels waar je je aan moet houden.

Pijlen met geslepen zijden (broadheads) zijn in Nederland niet toegestaan en worden niet door ons verkocht.

Vervoer

Tijdens het vervoer mag uw kruisboog niet direct beschikbaar zijn voor gebruik. U dient deze dus in een tas of koffer te vervoeren en de kruisboog mag niet gespannen zijn. U dient de pijlen gescheiden van uw kruisboog te vervoeren. TIP: Met een setje handboeien kunt u uw kruisboog veilig op slot zetten. U plaatst één ring om de voetbeugel en de andere om de pees. Zo kan hij niet opgespannen worden.

Gebruik

Een kruisboog mag alleen gebruikt worden op eigen (besloten) terrein (mits het veilig kan) of bij een daartoe bestemde vereniging. Gebruik op openbaar terrein zoals bos is niet toegestaan. Jagen met een kruisboog is in Nederland niet toegestaan.

Veiligheid

Kruisbogen zijn krachtige wapens en zeker geen speelgoed. Houd de veiligheid van de gebruiker en mogelijke omstanders altijd in acht. Richt nooit op personen en dieren. Zorg dat uw kruisboog niet op scherp staat indien u deze niet direct gaat gebruiken. Ga niet zelf klussen aan uw kruisboog of pijlen. Gebruik uw kruisboog nooit onder invloed van drank, drugs of medicijnen.